Tanzania augustus 1995

 

 

Zaterdag 17 augustus

Amsterdam … Hotel Tanzanite (tussen Arusha en Moshi)

 

Aanwezig zijn om 8.30 voor het gezamenlijke inchecken en kennismaken. Het vliegtuig zal opstijgen om 10.25, maar eenmaal op de startbaan gereden blijkt een straatmoter defect. Het lijkt dus verstandig deze eerst te repareren. Na een uur is de motor gerepareerd, maar moet opnieuw toestemming worden aangevraagd voor het luchtruim boven Griekenland: uiteindelijk stijgt het vliegtuig pas om 12.20 op.

Een onbewolkte reis levert schitterde uitzichten op boven de Italiaanse alpen, Griekenland en Egypte.

Door de vertraging zijn we pas om 21.50 op Kilimanjaro Airport. Het is dan donker en er staat een warme bries. De vrachtwagen omgebouwd tot Safari-touringcar staat klaar en brengt ons naar Hotel Tanzanite tussen Arusha en Moshi. Hier zijn onze tenten al opgezet en begrijpend dat we de volgende morgen om 6.30 opstaan maakt niemand het meer erg laat.

 

 

Zondag 18 augusts

Hotel Tanzanite  (tussen Arusha en Moshi)… Momella Lode (Momella)

 

 

Opstaan om 6.30. de tenten kunnen al weer opgebroken worden voor het vertrek van Hotel Tanzanite (tussen Arrusha en Moshi) naar Momella Lodge in Momella. Deze reis duurt slecht anderhalf uur.

‘s Middags is er een wandeling in Arusha National Park. Deze wandeling gaat door tropisch regenwoud op de hellingen van de vulkaan de mount Meru (top: 4565m).  In dit park komt als enige ter wereld de zwarte colobus aap nog voor. Later beweren enkelen de aap gezien te hebben, maar hadden zich op dat moment niet de zeldzaamheid gerealiseerd.

Tijdens de wandeling is een met geweer gewapende gids mee om eventueel agressieve buffels op afstand te houden. Het geweer blijkt niet nodig en was bij navraag nog maar 4 keer in 5 jaar gebruikt. Naast de buffels zien we giraffes, zebra’s, apen en een slang voor het eerst in het wild. ‘s Avonds zitten we in de lodge en genieten onder een zeer luxe bediening van bier en wijn.

 

 

 

Maandag 19 augustus

Momella Lode (Momella)…Masai Camp (Arusha)

 

De tenten worden opgebroken, waarna een gamedrive in Arusha National Park volgt. Dit is een rondrit per (vracht)auto, waarbij de wagen niet verlaten mag worden. Er wordt gereden bij Little Momella Lake en Big Momella Lake, waar zeer veel flamingo’s de mooiste natuurgezichten leveren. Ook nijlpaarden liggen op een eilandje op het droge van de zon te genieten, iets wat bij nijlpaarden zeldzaam is op het warmst van de dag.

 

 

Ook zien we de dik dik: een kleine gazelle-achtige dat bewegingloos kan staan om vervolgens er als een haas vandoor te gaan.

Daarna rijden we naar een grote camping genaamd Masai Camp bij het plaatsje Arusha. Hier blijken zowaar warme douches. Iets wat na later zal blijken vrij zeldzaam is.

 

 

Dinsdag 20 augustus

Masai Camp (Arusha)…Engaruka (Lake Natron)

 

‘s Morgens is er de gelegenheid om Arusha in te gaan. Dit wordt ook door iedereen gedaan. Er is de gelegenheid om geld te wisselen. Hoewel er vaak met amerikaanse dollars betaald kan worden is het toch raadzaam wat amerikaanse dollars te wisselen tegen tanzaniaans shillingen, de officiele betaaleenheid van Tanzania. Wisselen op straat levert een betere koers, maar de dikke stapel die zo’n wisselaktie oplevert maakt even natellen niet gemakkelijk, zodat de meesten kiezen voor een officieel wisselkantoor.

In Arusha zijn zeer veel mensen met souvenirskraampjes, die allemaal iets willen verkopen. Afdingen hoort hier gewoon bij het verkopen. Globale richtlijn is om als tourist op 1/3 deel van de opgegeven prijs te beginnen om uiteindelijk op 2/3 uit te komen.

Het eenvoudigst om iets goedkoop te krijgen is als je niet echt geinteresseerd bent. De prijs gaat dan vanzelf snel naar beneden. Soms zelfs zo laag, dat je het toch wel weer de moeite waard vindt.

‘s Middags volgt een stoffige tocht over de savanne van de grote Afrikaanse Slenk of “Rift Valley”.  Naast de zebra’s laten ook vele nieuwe dieren zich veelvuldig zien waaronder de grant gazelle, thomson gazelles en struisvogels. Verder zijn er kolossale bomen genaamd baobab en niet minder kolossale cactussen. Maar het meest indrukwekkend van deze rit is toch wel de bevolking: masai-mensen in kleurige gewaden met kuddes komen voor in de ogenschijnlijk meest verlaten landschappen.

 

 

 

Woensdag 21 augustus

Engaruka (Lake Natron) … Ngaro Sero river (Lake Natron)

 

We reizen’s morgens naar een camp site bij Ngaro Sero rivier. Onderweg komen we nog langs een enorme vulkaankrater. Vanaf de nieuwe campsite wandelen we met enkele Masai gidsen langs een riviertje over rotsen naar een waterval. Bij deze waterval kan uitstekend gezwommen worden en (uiteraard) stevig gedouched. Tijdens de terugreis is het aantal meelopende masais fors toegenomen en lopen de meesten van ons met aan beide handen een masai-kindje. 

 

 

Tegen betaling kunnen we hier de was laten doen en schoenen laten reinigen. Weggegooid geld blijkt later, want de schoenen en was is alleen maar nat en zeker niet schoon. Deze masai-mensen wassen niet met robijn-intensief, dat is zeker…

 

 

Donderdag 22 augustus

Ngaro Sero river (Lake Natron) … Wasso

 

Opstaan om 5.30 (!) en vertrekken om 7.00 want we hebben een zeer lange reis voor de boeg: we mogen hopen voor het donker aan te komen op de campsite opgezet door de masai zelf in Ololosokwan.

De reis voert door landschappen met immense cactussen, zo groot dat je ze nooit in een hortus botanicus  in Nederland zal vinden. Verder zijn er veel ijsvogels te zien.

‘s Middags wordt duidelijk dat we de campsite niet voor het donker zullen halen. Gezien de stekelige acacia’s die links en rechts de vrachtwagen binnenzwiepen en gezien de slechte weg aan het einde van de rit wordt besloten de tenten op te slaan bij een campsite in  Wasso.

Larry besluit ‘s middags te gaan hardlopen en wordt op zijn run vergezeld van meelopende masais, zebra’s en gazelles. Ik begin hier mijn in Arusha gekochte kaarten te schrijven. Yvonne is bij het eten ondertussen in een eigen fantasywereld beland en fantaseert hardop over door de lucht vliegende zebras aan de klauwen van een roofvogel en bezorgt zo menigeen de slappe lach.

‘s Avonds komt er iemand uit het dorp vertellen over de masai. Deze man, Jozef is de leraar van de school van het dorp. Hij vertelt over de tijd dat hij nog masai was en aangevallen was door een luipaard. Hij laat daarbij met zijn zaklamp vele indrukwekkende littekens zien. Yvonne vertaalt voor Anneke dat de man is aangevallen door een geit en bezorgt weer velen de slappe lach.

‘s Nachts is er een nachtwaker op de camping. Dit bleek geen overbodige luxe aangezien ‘s nacht tegen 4 uur alarm geslagen werd door de hond: een katachtig gegrom akelig dicht bij de tenten deed de aanwezigheid van een leeuw vermoeden. Ja het was menens deze nacht, en dat was nog maar het begin…

 

 

Vrijdag 23 augustus

Wasso…Ololosokwan

 

Het laatste stuk van de gisteren geplande reis wordt vandaag afgelegd. Het valt allemaal mee: de weg blijkt nog niet verregend en de auto kan alles prima trekken. Onderweg zien we de jakhals, impalas en parelhoenders.

In Ololosokwan wordt een geit gekocht voor het avondeten.

‘s Middags volgt een wandeling met de masai door de natuur. Zij laten de functies van de verschillende planten en bomen zien. Er groeien planten waarvan de gemalen vrucht als lippestift wordt gebruikt. Bomen die veel water bevatten. Planten tegen wormen, muggejeuk. Planten voor het reinigen van tanden. Planten die dienst doen als drugs of medicijn.

Verder wordt een bomma (woning) bezocht van de masai. Dit blijkt een zeer klein hutje gamaakt van koeiestront. De primitiviteit is vergelijkbaar met onze plaggenhutten van vroeger. Binnen is alles zeer klein en het vuurtje werkt adembenemend. De mensen slapen op koeiehuiden. Echt waar!

Bij de bevolking is de man duidelijk superieur aan de vrouw. Een man heeft net zoveel bomma’s als dat hij vrouwen heeft, ‘s Avonds kan hij een hut uitkiezen en met de vrouw van zijn keuze slapen. De kinderen slapen nooit in dezelfde bomma als de man.

 

 

Ons bezoek trekt veel bekijks. Een getoonde verrekijker wordt met veel enthousiasme bekeken, evenals het lange haar van enkele meisjes uit de groep: lang haar komt hier bij de vrouwen niet voor. De meisjes in onze groep worden uit nieuwsgierigheid overal betast. De jongens niet, weer iets dat duidt op hun ontzag voor de man.

Vervolgens wordt getoond hoe de masai vuur kunnen(konden) maken met enkel hout.

Tenslotte kan een ieder van ons zich trainen in het speerwerpen, pijl en boog schieten en het knots werpen. Enkelen zijn zo enthousiast dat ze een speer en een knots kopen. Larry koopt hier een knots en een pijl en boog. Een zeer veilig gevoel voor de nacht met al dat wild om de tenten. Terug bij de campsite blijven enkelen toezien hoe de geit geslacht wordt. Het aantal vegetariers is die avond groter dan ooit tevoren.

 

 

Zaterdag 24 augustus

Ololosokwan…Lobo Lodge (Serengeti National Park)

 

De reis gaat verder naar Lobo Lodge. Dit ligt in het eerste echte beroemde wildpark: Serengeti National Park. Al spoedig ontmoeten we een groep leeuwen langs de kant van de weg en krijgen we de sfeer van het wildpark aardig te pakken.

 

 

Op de campsite bij Lobo Lodge blijkt voedsel goed ingepakt te moeten worden. Bavianen zijn hier voortdurend naar op zoek en kunnen zelf al tenten openritsen. Bij lobolodge bleek een zwembad voor verkoeling te zorgen. Een baviaan blijkt ook niet vies te zijn van het drinken van het chloorrijke zwemwater. Het terras bij dit zwembad bood een schitterend uitzicht op Serengeti National Park met in de verte vele olifanten en buffels.

Voor de 33-jarige verjaardag van Johnny heeft onze kok op het houtsvuur in diep geheim een cake gebakken. Op het menu van die avond staat geit: het arme beest dat gisteren geslacht was…

 

 

Zondag 25 augustus

Lobo Lodge (Serengeti National Park) … Seronera (Serengeti National Park)

 

De reis gaat verder door Serengeti National Park naar Seronera. Weer zijn er enkele leeuwen op steenworp te zien. In een riviertje zien we enkele nijlpaarden en een krokodil. Bij de hippopool (hippo = nijlpaard) even verderop kunnen we uitstappen. Een grote groep nijlpaarden en enkel zeer grote krokodillen zijn niet ver weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het vervolg van de reis zijn er vele roofvogels zichtbaar, waaronder de marabu en de gier. De lodge in Seronera bleek bij aankomst al even modern als de vorige lodge, alleen geen zwembad deze keer

‘s Middags is er opnieuw een gamedrive. Bij toerbeurt kunnen we voorin bij de chauffeur. Vanuit het gat in het dak blijkt er een nog beter uitzicht dan van achterin de vrachtwagen.. Deze keer is de eer aan mij weggelegd. Er blijkt veel te zien: olifanten en leeuwen zijn griezelig dichtbij. In de verte slaat een kudde zebra's op de vlucht om niet ten prooi te vallen aan een hongerige jakhals. Verder zien wij een servaalkat die wegloopt zodra hij onze aandacht opmerkt. Vervolgens een schitterende zonsondergang over Serengetipark.

 

 

‘s Avonds is er enige regen en weerlichten van betekenis. De weerlichten zorgen voor een fraai gezicht boven het park, maar de regen maakt toch dat iedereen vroeg de tent opzoekt.

 

 

 

 

Maandag 26 augustus

Seronera (Serengeti National Park) … Campsite Simba (Ngorongoro Conservation Area)

 

We verlaten het Serengeti National Park en steken over naar een ander wildpark: het Ngorongoro Conservation Area. Op de grens tussen deze twee gebieden moeten de nodige formaliteiten ingevuld worden. Dit gaat nogal wat tijd kosten, zodat uitstappen een goed idee lijkt. Het blijkt druk: zeer veel mensen met landrovers (tussen de 10 en 20) staan er te wachten. Eenmaal in het Ngorongoro Conservation Area bezoeken we een museum dat ogenschijnlijk in de middel of nowhere ligt. Het museum blijkt te liggen bij een vallei waar naar zeggen de oudste mens ter wereld is opgegraven (1.750.000 jaar oud). ‘s Middags moet er (nog steeds onderweg) hout worden gehakt voor het kampvuur ‘s avonds, want het gaat koud worden. De campsite blijkt echte toiletgebouwen te hebben. Uiteraard met alleen koud water, maar toch… ‘s Avonds wordt zelfs bij een apart houten huisje een vuurtje gestookt, waar warm gedouched kan worden.

 

‘s Avonds bij het vuur als bijna iedereen al in de tent ligt schuift een nachtwaker aan bij het vuur. De man lijkt dronken en praat veel te hard. Nadat meerdere mensen duidelijk hebben gemaakt dat hij te luidruchtig was strompelt hij weg, met de opmerking dat het vuur uit moest voordat we gingen slapen. Dat is veiliger. Hoe veilig is een dronken man met een geweer?

‘s Nachts staan op de campsite zebra’s. Ze zijn dan helemaal niet schuw meer.

 

 

Dinsdag 27 augustus

Campsite Simba (Ngorongoro Conservation Area) …campsite Lake Easey (Lake Easey)

 

We gaan de beroemde Ngorongoro krater in. De vrachtwagen mag hier niet komen en we zijn aangewezen op drie landrovers. Onze reisbegeleidster gaat dan niet mee maar is gaat met de truck verder om samen met de kok vier kippen te kopen in een dorp. De luxe van landrovers op safari lijkt slechts schijn. Ze blijken veel schokgevoeliger dan menigeen kon vermoeden, zodat we snel weer terugverlangen naar de truck. In de krater is van alles te zien: flamingo’s, gnoes, zebras, mannetjes olifanten, jakhalzen, hyena’s, struisvogels, zwarte neushoorns, nijlpaarden, leeuwen, trappen, ooievaars.

 

 

Alle beesten leven in de krater leven zo dicht bij elkaar dat door enkelen de vergelijken met een dierentuin wordt getrokken. ‘s Middags lunchen we bij een hippopool, die weer stampvol zit met nijlpaarden. De lunch moet voorzichtig gegeten worden: de roofvogel de zwarte wouw blijkt in staat duikexpedities te ondernemen en schuwt er niet voor terug broodjes uit je hand weg te kapen.

Om 14.00 moeten we de krater uit zijn en de landrovers zetten ons af bij campsite safari junction. De truck staat hier al weer klaar om ons op te pikken. De kippen zijn niet gekocht, want het grootste deel van de dag is gebruikt om de truck te repareren die niet wou starten. Het landschap ziet er woestijnachtig uit, maar uiteindelijk komen we op een campsite die weer als een oase aandoet. Het is er erg groen en er stroomt een rivier. Een stromend beekje vlak bij doet uitstekend dienst als douch en wasgelegenheid.

 

Woensdag 28 augustus

campsite Lake Easey (Lake Easey)

 

We blijven vandaag met de tenten op deze campsite staan. Desalniettemin opstaan om 7.30. Om 9.00 gaan we op bezoek bij een stam: de hatsabe stam. Deze stam spreekt een kliktaal, maar dit blijkt uiteindelijk niet beperkt tot klikken. De gids die met ons mee is spreekt engels en is bereid elke brandende vraag te beantwoorden. De stam is de armste die we op deze vakantie zullen zien. Zij wonen niet in een huis, maar in een afgebakend stuk riet. De vrouwen vlechten matjes die op de markt worden verkocht en bij regen beschutting bieden. De mannen jagen met pijl en boog. Ze eten zebra, buffel, baviaan of antilope en drinken water en bier en van marihuana blijken ze niet vies. Ook zij tonen ons hoe vuur met hout te maken. Verder zien we kinderen spelen, iemand bezig met het maken van een speer en iemand bezig met het vlechten van een matje. Zij zijn erg vriendelijk tegen ons. De stam vormt met onze groep een grote kring (hand in hand) voor een dansje.

 

We nemen afscheid en gaan op bezoek bij een mijn, waar sierstenen worden opgegraven voor verkoop aan rijke langstrekken arabieren. Vervolgens gaan we op bezoek bij een baobab boom. Een immense boom die met wortels omhoog lijkt te staan.

‘s Middags gaan we op bezoek bij een andere stam: de Datock. Deze derde stam maakt niet meer zoveel indruk als de eerste twee. Het bezoek van ons lijkt onaangekondigd. De vrouwen trekken in allerijl hun mooiste kleren aan en komen de hutjes uit om te worden gefotografeerd. Een heel klein geitje dat bij aankomst nog ziek rondliep ligt een half uur later op de grond: zo goed als dood, maar dit lijkt vreemd genoeg weinig indruk op de mensen van de stam te maken.

 

 

Donderdag 29 augustus

Campsite Lake Easey (Lake Easey)…Mto wa mbu (Lake Manyara)

 

We verlaten de bush en komen nu in de bewoonde wereld. Bij Lake Manyara komen we bij een viewpoint de eerste souvenirsverkopers al op ons af. In het dorpje waar we onze tenten opslaan blijken net als in Arusha veel souvenir-winkels. Ik kan de verleiding niet verstaan een trommel en een schild aan te schaffen. Verkopers blijken ook graag sokken, horloges, t-schirts of schoenen te ruilen voor souvenirs.

‘s Middags is er om 15.30 afgesproken een gamedrive te doen in het Lake Manyara National Parc. Hier gaan we op zoek naar de luipaard. Deze moeten we zoeken in bomen, maar is meestal erg moeilijk te zien. Het beest blijkt zeer goed in verstoppertje spelen: niemand heeft hem gezien. Wel zijn de zebras, giraffes, bavianen dichter bij dan ooit, maar laten niet veel indruk meer achter. Iedereen blijkt wel uitgekeken op de safari. Twee weken is voldoende geweest. ‘s Avonds kunnen we in het dorp kijken naar een acrobaten- en dansgezelschap dat voor ons voor 1000 TS (= fl. 3,00) p.p. wel een voorstelling wil geven. Bijna iedereen maakt van het aanbod gebruik.

 

 

 

Vrijdag 30 augustus

Mto wa mbu (Lake Manyara)…hotel Naaz (Arusha)

 

‘s Morgens staan we op om 7.30 en vertrekken naar Arusha. De truck met chauffeur en koks zal ons hier gaan verlaten. We worden afgezet bij ons eerste, zeer luxe ogende, hotel: hotel Naaz. Het is even wennnen dat de lunch nu niet meer automatisch klaar staat, in het hotel gaan we eten: banaan met vlees. Deze combinatie lijkt vreemd, maar de banaan is zo bereid dat ie als een aardappel smaakt.

‘s Middags is er zowaar geen programmapunt en gaan de meesten Arusha in. Er worden vele souvenirs gekocht, geld gewisseld, kaarten verstuurd etc…

Om 19.30 gaan we met z’n allen eten in een luxe indisch restaurant. Het is de laatste keer dat de volledige safarigroep bij elkaar is en onze reisbegeleidster krijgt hier van de hele groep een snuifdoos met een goede fooi als dank voor de goede begeleiding (indicatie: 1 dollar per dag p.p.)

‘s Avonds met enkele mensen nog iets wezen drinken in hotel Equator. Dit hotel was erg deftig en mooi aangekleed. Grote batiken doeken zagen er door een belichting aan de onderkant zeer fraai uit. Verder zien we grote marakonda-houtsnijwerken en kunnen we luisteren naar een live-band met zeer goede afrikaanse zang. Zij maken de dag tot een zeer sfeervol einde!

 

 

 

Zaterdag  31 augustus

hotel Naaz (Arusha)…hotel Y.M.C.A. (Moshi)

 

Om 6.30 op staan en we vertrekken met taxis naar het busstation. We nemen de buslijn van Arusha naar Moshi. De bevolking zit nu gewoon tussen ons in. Bij deze rit is de camera inclusief filmrolletjes van Frank gestolen, zonder dat iemand hier ook maar erg in had. Na ontdekking van deze diefstal wordt iedereen voorzichtiger. In Moshi worden we naar hotel Y.M.C.A. gebracht met een zwembad. Ik heb het plan opgevat om die middag met Yvonne, Johnny en Elly naar Marangu (Kilimanjaro) te gaan. Het wordt daarom tijd om afscheid te nemen van Larry, Albert en Kirsten, die naar Amsterdam zullen terugkeren. Een busrit van ongeveer een uur (prijs 500 TS, = fl 1,50). Hier wandelen we op de helling van de Kilimanjaro. Een wolkendek tussen 1500 en 3000 mtr belemmert ons het uitzicht op de top. We wandelen tot aan de ingang van het Kilimanjaro National Parc. Al weer goed 5 kilometer. Op de weg komen we veel mensen tegen die dronken ogen. Na later blijkt heeft dit te maken met de dag van de maand: op de 15e en 31e krijgen mensen hun loon. Er zijn vele bananenplantages en men weet hier een dubieus brouwsel (bananenbier) mee te maken dat door een groepje uit een doorgeef-emmer wordt gedronken.

In een luthers kerkje is een gospelbandje aan gitaar spelen. We zijn welkom en ik sta al snel met een gitaar in mijn handen. De gitaarloopjes die ik speel worden aandachtig bekeken. Het wordt opeens drukker in de kerk. Als ik de gitaar teruggeef proberen de mensen daar ook dit soort gitaarloopjes te doen. Na het uitwisselen van adressen vervolgen wij onze terugweg.

Terug in het hotel blijven we om te eten. Hierna moet onder het genot van een biertje enkele herstelwerkzaamheden aan mijn kleren worden verricht.

 

 

Zondag 1 september

hotel Y.M.C.A. (Moshi) … hotel Starlight (Dar Es Salaam)

 

Om 9.15 vertrekken we voor een lange busrit in een zeer luxe bus van Moshi naar Dar Es Salaam. Bij vertrek nemen we afscheid van Ingrid en Kees die de Kilimanjaro gaan beklimmen. Tijdens de busrit zien we mooie landschappen. Tegen het donker bereiken we hotel Startlight in Dar Es Salaam. We eten uiteindelijk op een terras van hotel Kilimanjaro dat een schitterend uitzicht biedt op de haven van Dar es Salaam (by night).

 

 

Maandag 2 september

Hotel Startlight (Dar Es Salaam) … Hotel Kiponda (Zanzibar Town)

 

Om 9.00 is iedereen klaar voor vertrek. Met taxis vertrekken we naar de haven van Dar Es Salaam. Na een pittige kaartcontrole en weer invullen van formuliertjes vertrekt om 10.00 de boot naar Zanzibar, deze reis wordt geschat op 90 minuten. Het water van de Indische oceaan lijkt blauwer dan menig foto mag doen doen geloven. Ook mijn eigen genomen foto’s bleken achteraf niet meer deze diepblauwe kleur te kunnen weergeven. In hotel Kiponda op Zanzibar lunchen we. ‘s Middags gaan we Stonetown in. Ik ben met Johnny, Elly, Yvonne en Anneke in het postkantoor.  Bellen naar Nederland blijkt lastiger dan gedacht: na een uur is Elly 6000 TS armer zonder ook maar een woord met Nederland te hebben gesproken. Volgens de dienstdoende beamte is er wel contact met Nederland geweest. Het geld lijkt weg, waarop Johnny in een vlaag van woede een ruitje van het loket inslaat. Het lijkt duidelijk dat onze aanwezigheid niet langer op prijs wordt gesteld en we kiezen een hazepad. Zanzibar Town is een erg indrukwekkend stadje met veel arabische invloeden. ‘s Avonds eet ik tonijn, daarna gaan we naar een lokaal kroegje, de Bottom up. Het is er erg gezellig en het bier niet duur. Ook sterke drank, zoals Konyagi wordt veel verkocht.

 

 

 

Dinsdag 3 september

Prison Island

 

We gaan met de hele groep naar Prison island. Hier wordt gesnorkeld boven schitterende koraalriffen. Op het eiland zelf komen we enorme reuzenschilpadden tegen. Deze leven in het wild, maar zijn wel op hun rug genummerd. ‘s Avonds eten we in een Indisch restaurant. Voor mij betekent dit een half uur worstelen met een (dode) krab.

 

 

Woensdag 4 september

Old spice tour

 

Een deel van de groep gaat duiken, terwijl een ander deel van de groep een spice-tour over het eiland doet.

Ik besluit te kiezen voor de spice-tour. We vertrekken eerst voor een bezoek aan de groentemarkt, de kippenmarkt en de vismarkt. Vervolgens komen we langs de meest exotische bomen en vruchten: hier zien  we in het wild nootmuskaat, jodium, peper, casave, lemon, lime, paprika, banaan, ananas, kokosnoot, koffie, en thee..We zien een mandenvlechter aan het werkt, mensen in palmbomen klimmen en eten lokaal bij iemand thuis. Op de terugweg zien we een badhuis welke gebouwd is door een sultan voor zijn harem (van 99 vrouwen). ‘s Middags nog weer even wat wandelen door zanzibar Town. ‘s Avonds eten we italiaans in the old spice house. Sommigen eten er wegens doorslaand succes al voor de tweede keer.

 

 

 

 

Donderdag 5 september

hotel Kiponda (Zanzibar Town) … hotel Sea-In (Jambiani Beach)

 

We vertrekken naar de oostkust naar Jambiani Beach. Onderweg wandelen we nog in een regenwoud waar een zeer zeldzame rode Colobus aap nog voorkomt. Deze aap liet zich niet moeilijk vinden.

 

 

Verder komen we nog een gigantisch grote rode spin tegen, maar bij een nadere beschouwing blijkt deze toch een hol in te kruipen, zadat alleen nog zijn vingerdikke de poten zichtbaar blijven. Helaas…

Bij Jambiani-Beach wacht het uiterst luxe hotel Sea-Inn. ‘s Middags wordt een lange wandeling gemaakt over het strand. ‘s Avonds eten we in het hotel. Daarna kaarten we: klaverjassen en hartenjagen.

 

 

Vrijdag 6 september

‘s Morgens vertrekken we voor een snorkelavontuur tussen de dolfijnen. Per boot vertrekken we samen met een groep Israeliers naar de dolfijnen, om het water in te springen en de dolfijnen onder water te zien zwemmen. Enkele minuten later zijn deze weer verdwenen. Iedereen klimt aan boord en de boot zet zich weer in beweging achter de dolfijnen aan. Dan begint de tewaterlating opnieuw.

 

 

 

 

‘s Middags gaan we zwemmen in de indische oceaan. Het lopen naar de zee toe blijkt erg lastig, want het ligt bezaaid met zeeegels.

‘s Avonds gaan we lokaal eten bij Maria thuis. Zij woont 2 minuten lopen vanaf het hotel en heeft een man en 5 kinderen. We worden erg vriendelijk ontvangen en eten smaakt uitstekend.

Terug in het hotel spelen we het afrikaanse Bao-spel. Aan het einde van de avond is het onbewolkt en volgt nog een korte wandeling over het strand onder een schitterende sterrenhemel.

 

 

Zaterdag 7 september

Om 9.00 begint de terugreis van Jambiani beach naar Zanzibar Town. We wandelen nog wat in Zanzibar town en kopen onze laatste souvenirs. Vervolgens gaan we met de boot terug naar Dar Es Salam. In Dar Es Salam wandelen we wat rond over de markt.

 

 

 

 Tevens zijn we getuige van een voetbalwedstrijd, waar een oranje elftal op de been is. ‘s Avonds gaan we nog een keer met taxis uit eten, even buiten Dar es Salaam. Ook hier lopen weer souvenirsverkopers rond die hun waar tegen de allerlaagste prijs aanbieden.

Om 11.45 (10.45 nederlandse tijd) vertrekt het vliegtuig, exact op tijd. De reis duur 9 uur en slechts enkele daarvan worden slapend doorgebracht. Een schitterend uitzicht op Athene was een welkome verassing evenals wat weerlichten en een mooie zonsopgang.

Om 7.45 zijn we terug in Amsterdam en is deze vakantie ten einde!